dinsdag 12 mei 2009

boekentip

Deze keer heb ik een boekentip voor jullie...

Ik wil jullie graag een boek voorstellen , dat ik persoonlijk erg mooi vind.

De titel van het boek is: "Liefde... jakkes!" van Michael Catchpool en Victoria Ball.



Het boek gaat over Thomas. Thomas houdt niet van liefde. Hij vindt al dat kleffe liefdesgedoe maar niks. "Jakkes" zegt hij als mama en papa zoenen en knuffelen. Zijn oma en opa zijn al even erg. En Thomas' zusje, die doet daar ook al aan mee. Thomas neemt zijn fiets en rijdt weg om aan al dat liefdesgedoe te ontsnappen. Hij rijdt tot aan het grote oerwoud. maar daar is het al net zo erg! Olifanten geven elkaar dikke, natte zoenen, apen zwaaien arm in arm door de bomen. "Jakkes" zegt Thomas. "Ik kan er niet meer tegen." Thomas leent een onderzeeboot en zakt helemaal naar de bodem van de zee, zo denkt hij eindelijk te ontsnappen aan de liefde. Maar het is daar nog veel erger. Alle zeedieren en vissen zoenen met elkaar, of geven elkaar knuffels. "Jakkes" zegt Thomas. Nu is het genoeg denkt Thomas en hij vliegt naar de maan, maar daar is het nog veel, veel erger! De mannetjes op de maan hebben veel meer armen om te knuffelen en veel meer monden om te zoenen. "Jakkiebah" . Thomas vaart met zijn boot naar een onbewoond eiland. Eindelijk is hij alleen, tot hij Laura ontmoet. Laura is ook op het eiland, ze wil ook ontsnappen aan al dat kleffe liefdesgedoe. Nu doen ze alles samen. En opeens als Thomas valt, grijpt Laura zijn hand "Oef , gered". Even later lopen Laura en Thomas hand in hand. "Jakkes" zegt Thomas, "Jakkes" zegt Laura...



Ik vind dit een erg mooi boek. Het boek sluit goed aan bij de leefwereld van kleuters. Er zijn veel kleuters die al dat geknuffel en gezoen van hun mama en papa maar niks vinden. In dit boek kunnen ze zien, dat het bijna iedereen overkomt, en dat het hun ook kan overkomen.

In het boek zit er veel herhaling, dit is belangrijk voor kleuters, kleuters vinden dat leuk en zo wordt het verhaalbegrip vergroot. Het woordje "Jakkes" komt op bijna iedere pagina in het boek voor.

Het boek bevat ook erg mooie illustraties. Foto's worden gecombineerd met tekeningen. Zoals je kan zien op de bladzijde uit het boek hieronder. De bomen op de achtergrond zijn een foto de rest is een tekening. Deze techniek vind je op iedere bladzijde terug. Soms opvallend, soms wat minder opvallend.


De tekeningen op zich zijn ook erg mooi en kindvriendelijk. Zoals je ziet op de volgende illustratie.



Wanneer kan je dit boek gebruiken in de kleuterklas:
  • In de periode van valentijn.
  • Als er een kleuter in de klas is waarvan de ouders (opnieuw) trouwen.
  • Als je over verschillende plaatsen en ruimten bezig bent (in het boek komen de zee, de maan, thuis, het oerwoud en een onbewoond eiland aan bod).
  • Als er kleuters naar je toe komen met de vraag: "Wat is verliefd zijn?"

Enkele verwerkingsmogelijkheden met het boek:

  • Tijdens de bewegingles een ontdekkingstocht doen met de kleuters: we gaan naar het oerwoud, we duiken in de diepe zee, we vliegen naar de maan,...
  • Tijdens een beeldactiviteit de kleuters laten werken met de techniek die de illustrator van het boek gebruikt. De kleuters mogen verder tekenen vanuit een halve foto, of de kleuters mogen een tekening maken waar ze ook allerlei prenten uit tijdschriften mogen op kleven.
  • In godsdienst kan je samen met de kleuters bespreken wat iemand "graag zien" is.

Dit zijn maar enkele voorbeelden, er zijn er natuurlijk nog veel meer.

Ik raad dit boek dus ten sterkste aan, het is een mooi boek voor groot en klein!

1 opmerking:

  1. Ziet er een heel leuk boekje uit! Zou het zelf al willen lezen :p
    Groetjes, Magali

    BeantwoordenVerwijderen